Structural and Microbiological Analysis of Children’s Pacifiers Served in Public Health Service and Nursery
DOI:
https://doi.org/10.17921/2447-8938.2020v22n4p286-288Resumo
Abstract
Despite the advances and advantages of breastfeeding, the non-nutritive sucking habit, especially that represented by the use of pacifiers, is still common in Brazilian children. It is estimated that two thirds of children will receive bottles and pacifiers at some point in the first year of life. The frequency of use and the possibility of contamination by harmful microorganisms may lead to the development of opportunistic infections affecting the children’s health. The objective of the study was to conduct a microbiological and structural analysis of pacifiers for children treated in public services and daycare centers. A cross-sectional study was carried out with pacifiers for children aged 6 to 36 months. The collected pacifier was placed in a sterile individualized container and transferred to the laboratory for analysis. The children’s pacifiers who are cared for in public health services and day care centers are contaminated not only the dirty ones but also the visually clean ones. The potentially pathogenic microorganisms found were mainly fungi and bacteria, Candida, Streptococcus and Pseudomonas, respectively.
Keywords: Pacifiers. Microbiology. Child Health.
Resumo
Apesar dos avanços e vantagens da amamentação, o hábito de sucção não nutritiva, principalmente o representado pelo uso de chupetas, ainda é comum nas crianças Brasileiras. Estima-se que dois terços das crianças receberão mamadeiras e chupetas em algum momento no primeiro ano de vida. À frequência de uso e a possibilidade de contaminação por microrganismos nocivos podem levar ao desenvolvimento de infecções oportunistas prejudicando a saúde das crianças. O Objetivo do estudo doi fazer análise microbiológica e estrutural das chupetas de crianças atendidas em serviços públicos e creches. Foi realizado um estudo transversal, com chupetas de crianças na faixa etária entre 6 a 36 meses de idade. A chupeta recolhida foi acondicionada em recipiente individualizado estéril e transferida ao laboratório para analises. As chupetas das crianças que são atendidas em serviços de saúde pública e creches estão contaminadas tanto as sujas quanto as visualmente limpas. Os microrganismos potencialmente patogênicos encontrados foram principalmente fungos e bactérias, respectivamente Candida, Streptocuccus e Pseudomonas.
Palavras-chave: Chupetas. Microbiologia. Saúde da Criança.
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