Coriandrum sativum (Coriander) in Oral Health: Literature Review
DOI:
https://doi.org/10.17921/2447-8938.2021v22n3p195-198Resumo
Abstract
Mouthwashes are an effective complementary method in the biofilm prevention and chemical control, when the practice of mechanical removal is insufficient. Among the active compounds most used in antiseptics are chlorhexidine, cetylpyridinium chloride, triclosan and essential oils. In order to reduce undesirable effects, such as teeth and restorations staining and the supragingival calculus formation, observed mainly after use for long periods, natural products of plant origin have been extensively studied and incorporated into oral hygiene formulations. Commonly used as a functional food or spice in world gastronomy, Coriandrum sativum (C. sativum), popularly known as coriander, is a natural therapeutic resource with several properties, including antifungal and antioxidant ones. Thus, the objective of this study was to carry out a literature review of articles published in the last 10 years that relate natural products, dentistry and C. sativum, in order to understand the role of naturally occurring agents with potential therapeutic applications in the dental fields, as well as to evaluate the application of C. sativum in the treatment of oral diseases. Therefore, a bibliographic search was carried out in the ScienceDirect and PubMed databases, obtaining 20 articles. It was possible to confirm the antifungal properties and the mode of action of the essential oil from C. sativum in Candida species, as well as its relatively low cytotoxicity in human cells. These findings should encourage further studies for the development of mouthwashes based on C. sativum as an alternative to mouthwashes available on the market.
Keywords: Dentistry. Biological Products. Coriandrum. Oral Health.
Resumo
Os enxaguatórios bucais constituem um método complementar eficaz na prevenção e controle químico do biofilme, quando a prática de remoção mecânica se mostra insuficiente. Dentre os compostos ativos mais utilizados em antissépticos estão a Clorexidina, o cloreto de cetilpiridíneo, o triclosan e os óleos essenciais. Buscando a diminuição de efeitos indesejáveis, como manchamento de dentes e restaurações e a formação de cálculo supragengival, observados principalmente após a utilização por longos períodos, produtos naturais de origem vegetal têm sido amplamente estudados e incorporados nas formulações para higiene bucal. Comumente utilizado como alimento funcional ou especiaria na gastronomia mundial, o Coriandrum sativum (C. sativum), popularmente conhecido por coentro, apresenta-se como um recurso terapêutico natural com diversas propriedades, incluindo antifúngica e antioxidante. Assim, o objetivo deste estudo foi realizar uma revisão de literatura de artigos publicados nos últimos 10 anos que relacionam produtos naturais, a odontologia e o C. sativum, a fim de compreender o papel de agentes de ocorrência natural em aplicações terapêuticas potenciais na área odontológica, bem como avaliar a aplicação do C. sativum no tratamento de doenças bucais. Para isso foi realizada uma busca bibliográfica nas bases de dados ScienceDirect e PubMed, obtendo-se 20 artigos. Foi possível confirmar as propriedades antifúngicas e o modo de ação do óleo essencial de C. sativum em espécies de Candida, bem como sua citotoxicidade relativamente baixa em células humanas. Esses achados devem incentivar novos estudos para o desenvolvimento de enxaguatórios bucais baseados em C. sativum como alternativa aos enxaguatórios bucais disponíveis no mercado.
Palavras-chave: Odontologia. Produtos Biológicos. Coriandrum. Saúde Bucal.
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