Modification of the Maxilla Axial Cut for Tomographic Evaluation of Midpalatal Suture Maturation

Autores

  • Luiz Fernando Tadano Miguita Unisagrado, Orthodontic Department. SP, Brazi
  • Ana Claudia de Castro Ferreira Conti Unopar, Orthodontic Department. PR. Brazil
  • Renata Rodrigues de Almeida-Pedrin Unopar, Orthodontic Department. PR, Brazil
  • Fabio Pinto Guedes Unisagrado, Orthodontic Department. SP, Brazil
  • Diego Luiz Tonello University of São Paulo, Bauru Dental School. SP, Brazil
  • Graziela Hernandes Volpato Unopar, Orthodontic Department. PR, Brazil
  • Leopoldino Capelozza Filho University of São Paulo, Bauru Dental School. SP, Brasil

DOI:

https://doi.org/10.17921/2447-8938.2020v22n2p107-112

Resumo

Abstract

This study aimed at modifying the method for obtaining an axial cut of the maxilla, considering the palatine anatomy, for evaluation of the maturation stage of the midpalatal suture (MPS) and to compare this modified method with the original one.The sample consisted of 84 cone-beam computed tomography (CBCT) scans of 40 boys and 44 girls, aged 11 to 15 years. The files were exported to the Nemotec Dental Studio program, which was used to obtain axial cuts of the maxilla so as to follow the palatine anatomy, keeping the buccal and nasal cortical bones centralized and equidistant. Two previously calibrated evaluators classified the axial images of the MPS into 5 maturational stages (A, B, C, D, and E) according to suture morphology. Kappa test was used to test intra and inter-examiner agreement and the sign test was used to compare the results of this study with those from the original method. Statistical significance level was set at 0.05%. The kappa values for intra and inter-examiner agreement were 0.88 and 0.69, respectively. The modified method was able to evaluate the MPS maturation status and could demonstrate stages of maturation in more detail than the original method.  Classification of the MPS maturation with the curved suture axial cut of this method is similar to the original method, with the advantage of allowing evaluation of maturation in the midline of the palate, even when the palate was curved and/or thick.

Keywords: Sutures. Maxilla. Palatal Expansion Technique.

Resumo

Este estudo visou modificar o método para a obtenção de um corte axial da maxila, considerando a anatomia do palato, para avaliação da maturação da sutura palatina (SPM) e para comparar este método modificado com o original.  A amostra foi composta de 84  tomografias computadorizadas (TCFC) de 40 meninos e 44 meninas, com idades entre 11 a 15 anos. Os arquivos foram exportados para o programa Nemotec Dental Studio, que foi usado para obter cortes axiais da maxila de modo a acompanhar a anatomia do palato, mantendo a cortical óssea  vestibular e nasal centralizada e equidistante. Dois avaliadores previamente calibrados, classificaram as imagens axiais da SPM em 5 fases de maturação (A, B, C, D, e E) de acordo com a morfologia da sutura. O Teste Kappa foi usado para testar concordância intra e inter-examinador e o teste do sinal foi utilizado para comparar os resultados deste estudo com os do método original. O nível de significância estatística foi de 0,05%. Os valores de kappa para concordância intra e inter-examinador foram 0,88 e 0,69, respectivamente. O método modificado foi capaz de avaliar o estágio de maturação da SPM e pode demonstrar estágios de maturação em mais detalhe do que o método original. A classificação da maturação  da SPM com o corte axial curvo deste método é semelhante ao método original, com a vantagem de permitir a avaliação da maturação na linha média do palato, mesmo quando o palato for curvo e/ou espesso.

Palavras-chave: Suturas. Maxila. Técnica de Expansão Palatina.

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Publicado

2020-06-30

Como Citar

1.
Miguita LFT, Conti AC de CF, Rodrigues de Almeida-Pedrin R, Guedes FP, Luiz Tonello D, Volpato GH, et al. Modification of the Maxilla Axial Cut for Tomographic Evaluation of Midpalatal Suture Maturation. J. Health Sci. [Internet]. 30º de junho de 2020 [citado 22º de dezembro de 2024];22(2):107-12. Disponível em: https://journalhealthscience.pgsscogna.com.br/JHealthSci/article/view/8289

Edição

Seção

Artigos