Antimicrobial Activity of Barbatimão Glycol Extract on Streptococcus mutans

Autores

  • Carlos Eduardo Silva da Costa UNOPAR, Stricto Sensu Post-Graduate Program in Dentistry. PR, Brazil.
  • Rayana Soares de Andrade UNOPAR, Stricto Sensu Post-Graduate Program in Dentistry. PR. Brazil. http://orcid.org/0000-0003-1343-0264
  • Ricardo Sérgio Couto de Almeida UNOPAR, Stricto Sensu Post-Graduate Program in Dentistry. PR. Brazil.
  • Sandra Kiss Moura Nove de Julho University,Post-Graduate Program in Biophotonics Applied to Health Science. SP, Brazil.
  • Sandra Mara Maciel UNOPAR, Stricto Sensu Post-Graduate Program in Dentistry. PR. Brazil.
  • Regina Célia Poli-Frederico Unopar, Stricto Sensu Post-Graduate Program in Dentistry. PR, Brazil

DOI:

https://doi.org/10.17921/2447-8938.2020v22n2p131-134

Resumo

The study of medicinal plants with antimicrobial action is a current issue, mainly due to the increase of bacterial resistance and the need for new antimicrobials with equal or greater efficacy, low cost and low side effects. The constant search for new products with bactericidal potential on oral microorganisms, mainly of natural origin, has grown considerably in recent years.The objective of this research was to evaluate the efficiency of concentrations of Barbatimão glycolic extract solution (Stryphnodendronadstringens) in inhibiting the bacteria growth associated with  in vitro dental caries. Sixteen different concentrations of Barbatimão glycolic extract were prepared  (0%, 1.56%, 3.12%, 4.68%, 6.25%, 7.81%, 9.37%, 10.93, 12, 5%, 25%, 37.5%, 50%, 62.5%, 75%, 87.5%, 100%) and the 2% chlorhexidine solution were  used as the control group. The prepared solutions were tested on the bacterial strain of Streptococcus mutans. Bacterial growth was observed on plates containing BHI culture medium. Barbatimão concentrates were placed in wells made in the culture medium and each plate was incubated in a CO2 oven (37 ° C / 24 hours). The test was performed in triplicate, resulting in the absence of bacterial inhibition at the tested barbatimão concentrations, with bacterial inhibition of 2% chlorhexidine being positive. It is concluded that the barbatimão glycolic extract in the  analyzed concentrations does not present bactericidal action on Streptococcus mutans.

Keywords: Dental Caries. Microbiota. Stryphnodendronbarbatimam

Resumo

O estudo de plantas medicinais com ação antimicrobiana é um assunto atual, principalmente devido ao aumento da resistência bacteriana e a necessidade de novos antimicrobianos com igual ou maior eficácia, baixo custo e baixos efeitos colaterais. A busca constante de novos produtos com potencial bactericida sobre os micro-organismos orais, principalmente de origem natural tem crescido bastante nos últimos anos. O objetivo desta pesquisa foi avaliar a eficiência de diferentes concentrações de solução de extrato glicólico de Barbatimão (Stryphnodendron adstringens) na inibição do crescimento de bactérias associadas a cárie dental in vitro.Foram preparadas dezesseis concentrações do extrato glicólico do Barbatimão (0%, 1,56%, 3,12%, 4,68%, 6,25%, 7,81%, 9,37%, 10,93, 12,5%, 25%, 37,5%, 50%, 62,5%, 75%, 87,5%, 100%) e como grupo controle foi utilizada a solução de clorexidina 2%. As soluções preparadas foram testadas sobre a cepa bacteriana de Streptococcus mutans. O crescimento bacteriano foi observado em placas contendo meio de cultura BHI. As concentracões do barbatimão foram colocadas em poços realizados no meio de cultura e cada placa foi incubada em estufa de CO2 (37°C / 24 horas). O teste foi realizado em triplicata, tendo como resultado a ausência de inibição bacteriana para as concentrações do barbatimão testadas, sendo positiva a inibição bacteriana para clorexidina a 2%. Conclui-se que o extrato glicólico de barbatimão nas concentrações analisadas, não apresenta ação bactericida sobre o Streptococcus mutans.

Palavras-chave: Cárie Dentária. Microbiota. Barbatimão

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Publicado

2020-06-30

Como Citar

1.
da Costa CES, de Andrade RS, de Almeida RSC, Moura SK, Maciel SM, Poli-Frederico RC. Antimicrobial Activity of Barbatimão Glycol Extract on Streptococcus mutans. J. Health Sci. [Internet]. 30º de junho de 2020 [citado 21º de novembro de 2024];22(2):131-4. Disponível em: https://journalhealthscience.pgsscogna.com.br/JHealthSci/article/view/7830

Edição

Seção

Artigos