Work Ergonomic Analysis: Application of a Postural Study on the Oysters Cultivation

Autores

  • Giselle Mari Speck Federal University of Santa Catarina, Stricto Sensu Graduate Program in Production Engineering. SC, Brasil
  • Cristhiane Guertler Federal Institute of Santa Catarina State. SC, Brasil.
  • Walter Quadros Seiffert Federal University of Santa Catarina, Center of Agriculture Sciences SC, Brazil
  • Lizandra Garcia Lupi Vergara Federal University of Catarina, Technology Center, Department of Production Engineering.SC, Brazil
  • Eugenio Andrés Díaz Merino Federal University of Santa Catarina, Center of Design Management & Laboratory of Design and Usability. SC, Brazil

DOI:

https://doi.org/10.17921/2447-8938.2019v21n1p15-20

Resumo

O cultivo de moluscos marinhos é uma atividade de grande importância no Brasil proporcionando a geração de emprego e renda para pescadores artesanais e comunidades pesqueiras, contribuindo para o desenvolvimento local.  Entretanto, este tipo de cultivo ainda é realizado de forma bastante artesanal com intensa utilização de mão de obra. Diante disso, este estudo teve por objetivo realizar uma descrição das posturas e movimentos de maricultores durante a realização da atividade de classificação de ostras. Participaram voluntariamente dez funcionários de uma fazenda marinha no município de Florianópolis, SC. Para análise da postura e movimentos, utilizou-se o método Rapid Entire Body Assessment (REBA) e método NIOSH juntamente com a observação in loco e entrevistas com os maricultores. A tarefa de classificação de ostras  apresenta médio risco de lesão ou doenças ocupacionais, principalmente na região cervical e membros superiores, pois é desenvolvida com acentuada flexão de cabeça e ombros, o que exige muito da musculatura envolvida para manter a postura e realizar movimentos repetitivos. Muitos trabalhadores apresentam dores musculares nos ombros, lombar, mãos, punhos e dedos. Adaptações simples e economicamente viáveis devem ser adotadas, pois através da avaliação ergonômica é possível realizar intervenções que estão ao alcance dos trabalhadores. Necessita-se transmitir os conhecimentos para que os trabalhadores tenham consciência das posturas que devem adotar na realização desta atividade aquícola e assim promover uma melhor qualidade de vida desta população.

Palavras-chave: Aquicultura. Ergonomia. Saúde do Trabalhador.


Abstract

The cultivation of marine mollusks is an activity of great importance in Brazil, providing employment and income for artisanal fishermen and fishing communities, contributing to local development. However, this type of cultivation is still carried out in a very handmade way with intense use of labor. The objective of this study was to describe the postures and movements of fish farmers during the oyster classification activity. Ten employees of a marine farm participated in the municipality of Florianópolis, SC. For the analysis of the posture and movements, the Rapid Entire Body Assessment (REBA) method and NIOSH method were used along with in situ observation and interviews with the workers. The task of oysters classification  presents an average risk of injury or occupational diseases, especially in the cervical region and upper limbs, as it is developed with marked flexion of the head and shoulders, which requires a lot of the muscles involved to maintain the posture and perform repetitive movements. Many workers have muscle pains in the shoulders, lower back, hands, wrists and fingers. Simple and economically viable adaptations should be adopted, because through ergonomic evaluation it is possible to carry out interventions that are within the reach of the workers. It is necessary to transmit  knowledge so that the workers are aware of the postures that they must adopt in the accomplishment of this aquaculture activity and thus to promote a better quality of life of this population.

Keywords: Aquaculture. Ergonomics. Occupational Health.

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Publicado

2019-03-30

Como Citar

1.
Speck GM, Guertler C, Seiffert WQ, Vergara LGL, Merino EAD. Work Ergonomic Analysis: Application of a Postural Study on the Oysters Cultivation. J. Health Sci. [Internet]. 30º de março de 2019 [citado 22º de dezembro de 2024];21(1):15-20. Disponível em: https://journalhealthscience.pgsscogna.com.br/JHealthSci/article/view/5931

Edição

Seção

Artigos