Antimicrobial Action of Hydroalcoholic Extract from Cymbopogonous citrus Staupf (capim-limão), Rosmarinus officinalis L (alecrim) and Lychnophora ericoides (arnica)

Autores

  • Ana Carolina Vilela Filadélfia University Center. PR, Brazil.
  • Solange Aparecida de Oliveira Neves Filadélfia University Center. PR. Brazil.

DOI:

https://doi.org/10.17921/2447-8938.2019v21n4p429-32

Resumo

Abstract

Infectious diseases are always a concern, since the effectiveness of several antimicrobials in certain situations has decreased due to the microbial resistance developed over the years. Research in the area of antimicrobial drug development has been  intensified in recent decades. The objective of this work was to verify in vitro the antimicrobial activity of hydroalcoholic extracts of lemongrass, rosemary and arnica. Bacteria used in the test were S. aureus, K. pneumoniae and E.coli. The extracts were obtained from the plants dry leaves  in maceration with 70% cereal alcohol for seven days. The total soluble solids concentration of each extract was obtained by gravimetry. The extracts antimicrobial activity  was obtained by the pour-plate technique, in which the colonies were counted. Under the conditions in which the tests were performed in the stage of microbial growth was observed with lemongrass and rosemary extracts, and the stage rate was zero. However, S. aureus was sensitive to the arnica  hydroalcoholic extract  in the concentration of 4.00 mg / mL with inhibition rate of 100%, reducing as the extract concentration was lower. At different concentrations, the  arnica hydroalcoholic extract  had a low inhibitory capacity for K. pneumoniae and E. coli. The plants antimicrobial activity varies greatly in relation to the botanical characteristics (cultivation, soil, harvest) and the extraction method (solvents of different polarities and techniques), for that reason, there are many varied results in several  studies. Therefore, many studies are needed to confirm the antimicrobial efficacy of plant strata.

 

Keywords: Anti-Infective Agents. Phytochemicals. Microbial sensitivity tests.

 

Resumo

As doenças infecciosas são sempre preocupantes, pois a eficácia de vários antimicrobianos em certas situações, diminuiu em função da resistência microbiana, desenvolvida ao longo dos anos. As pesquisas na área de desenvolvimento de fármacos antimicrobianos, intensificaram-se muito nas últimas décadas. O objetivo desse trabalho foi verificar in vitro a atividade antimicrobiana de extratos hidroalcoólicos de capim-limão, alecrim e arnica. As bactérias utilizadas no teste foram S. aureus, K. pneumoniae e E.coli. Os extratos foram obtidos das folhas secas das plantas, em maceração com álcool cereal a 70%, durante sete dias. A concentração de sólidos solúveis totais de cada extrato foi obtida por gravimetria. A atividade antimicrobiana dos extratos foi obtida pela técnica pour-plate, em que se procedeu a contagem de colônias. Nas condições em que os testes foram realizados não foram observados inibição do crescimento microbiano com os extratos de capim-limão e alecrim, sendo a taxa de inibição zero. Entretanto, o S. aureus mostrou-se sensível ao extrato hidroalcóolico de arnica na concentração de 4,00mg/mL com taxa de inibição de 100%, reduzindo conforme a concentração do extrato era menor. Nas diferentes concentrações, o extrato hidroalcoolico de arnica, apresentou uma baixa capacidade inibitória para a K. pneumoniae e E.coli. A atividade antimicrobiana das plantas varia muito em relação as características botânicas (cultivo, solo, colheita) e ao método de extração (solventes de polaridades diferentes e técnicas), por essa razão, há resultados bem variados nas diversas pesquisas. Assim sendo, muitos estudos são necessários para confirmar a eficácia antimicrobiana dos extratos vegetais.

 

Palavras-chave: Anti-Infecciosos. Compostos Fitoquímicos. Testes de Sensibilidade Microbiana.

Biografia do Autor

Ana Carolina Vilela, Filadélfia University Center. PR, Brazil.

Biomédica graduada pelo Centro Universitário Filadelfia

Referências

Othman L, Sleiman A, Abdel-Massih RM. Antimicrobial activity of polyphenols and alkaloids in middle eastern plants. Front Microbiol 2019;10:911. doi:10.3389/fmicb.2019.00911

Gupta PD, Birdi TJ. Development of botanicals to combat antibiotic resistance. J Ayurveda Integr Med 2017;8(4):266–275. doi:10.1016/j.jaim.2017.05.004

Shah G, Shri R, Panchal V, Sharma N, Singh B, Mann AS. Scientific basis for the therapeutic use of Cymbopogon citratus, stapf (Lemon grass). J Adv Pharm Technol Res 2011;2(1):3-8. doi:10.4103/2231-4040.79796

de Oliveira JR, de Jesus D, Figueira LW, et al. Biological activities of Rosmarinus officinalis L. (rosemary) extract as analyzed in microorganisms and cells. Exp Biol Med (Maywood) 2017;242(6):625-34. doi:10.1177/1535370216688571

de Oliveira JR, Camargo SEA, de Oliveira LD. Rosmarinus officinalis L. (rosemary) as therapeutic and prophylactic agent. J Biomed Sci 2019;26(1):5. doi:10.1186/s12929-019-0499-8

Nieto G, Ros G, Castillo J. Antioxidant and Antimicrobial Properties of Rosemary (Rosmarinus officinalis, L.): a review. Medicines (Basel) 2018;5(3):98. doi:10.3390/medicines5030098

Costa MAC, Jesus JC, Farias G, Nogueira JCM, Oliveira, ALR. Variação estacional do óleo essencial em arnica (Lychnofora ericoides Mart.) Rev Biol Neotrop 2008; 5(1): 53-65. doi: https://doi.org/10.5216/rbn.v5i1.5627

Bona EAM, Pinto FGS, Fruet TK, Jorge TCM, Moura AC. (2014). Comparação de métodos para avaliação da atividade antimicrobiana e determinação da concentração inibitória mínima (cim) de extratos vegetais aquosos e etanólicos. Arq Inst Biol 2014;81(3):218-25. doi: 10.1590/1808-1657001192012

Ejechi BO, Nwafor OO, Okoko FJ. Growth Inhibition of tomato rot fungi by phenolic acid and essential oil extracts of pepperfruit (Dennetia tripetala). Food Res Inter 1999;32:395-9.

Jayaprakasha GK, Negri P S, Sikder S, Mohanrao LJ, Kurian K S. Antibacterial activity of Citrus reticulata peel extracts. Z. N aturforsch 2000;55(11-12):1030-4

Madigan MT, Bender KS, Buckley DH, Stahl DA. Microbiologia de Brock. Porto Alegre: Artmed; 2016

Höfling JF, Anibal PC, Obando-Pereda GA, Peixoto IAT, Furletti VF, Foglio MA, et al. Antimicrobial potential of some plant extracts against Candida species. Braz J Biol 2010;70(4):1065-8. doi: http://dx.doi.org/10.1590/S1519-69842010000500022.

Naik MI, Fomda BA, Jaykumar E, Bhat JA. Antibacterial activity of lemongrass (Cymbopogon citratus) oil against some selected pathogenic bacteria. Asian Pac J Trop Med 2010;3(7):535–538. doi: https://doi.org/10.1016/S1995-7645(10)60129-0

Porte A, Godoy RL. O. Alecrim (Rosmarinus officinalis L.): propriedades antimicrobianas e químicas do óleo essencial. B.CEPPA 2001;19(2):193-210

Martins E R, Castro DM, Castellani DC, Dias JE. Plantas medicinais. Viçosa: UFV; 2000.

Pereira RS, Sumita TC, Furlan MR, Jorge AOC, Ueno M. Antibacterial activity of essential oils on microorganisms isolated from urinary tract infection. Rev Saúde Pública 2004;38(2):326-8. doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89102004000200025.

Matos FJA, Sousa MP, Craveiro AA, Matos MEO. Constituintes químicos ativos e propriedades biológicas de plantas medicinais brasileiras. Fortaleza: UFC; 2004

Hammer KA, Carson CF, Rilley TV Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. J Appl Microbiol 1999;86(6):985-90. doi: https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.1999.00780.x

Haida KS, Parzianello L, Werner S, Garcia DR, Inácio CV. Avaliação in vitro da atividade antimicrobiana de oito espécies de plantas medicinais. Arq Ciênc Saúde Unipar 2007;11(3):185-92. doi: https://doi.org/10.25110/arqsaude.v11i3.2007.2037

Guimarães CC, Ferreira TC, Oliveira RCF, Simioni PU, Ugrinovich LA. Atividade antimicrobiana in vitro do extrato aquoso e do óleo essencial do alecrim (Rosmarinus officinalis L.) e do cravo-da-índia (Caryophyllus aromaticus L.) frente a cepas de Staphylococcus aureus e Escherichia coli. Rev Bras Biocien 2017;15(2):83-9.

Hussain AI, Anwar F, Chatha SAS, Jabbar A, Mahboob S, Nigam PS. Rosmarinus officinalis essential oil: antiproliferative, antioxidant and antibacterial activities. Braz J Microbiol 2010;41(4):1070-8. doi: http://dx.doi.org/10.1590/S1517-8382201000040002

Brasileiro BG, Pizziolo VR, Raslan DS, Jamal CM, Silveira D. Antimicrobial and cytotoxic activities screening of some Brazilian medicinal plants used in Governador Valadares district. Rev Bras Cienc Farm 2006;42(2):195-202. doi: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-93322006000200004

Downloads

Publicado

2019-12-30

Como Citar

1.
Vilela AC, Neves SA de O. Antimicrobial Action of Hydroalcoholic Extract from Cymbopogonous citrus Staupf (capim-limão), Rosmarinus officinalis L (alecrim) and Lychnophora ericoides (arnica). J. Health Sci. [Internet]. 30º de dezembro de 2019 [citado 26º de dezembro de 2024];21(4):429-32. Disponível em: https://journalhealthscience.pgsscogna.com.br/JHealthSci/article/view/5429

Edição

Seção

Artigos