Hibiscus Tea and its Therapeutic Potential in Weight Reduction: Integrative Review
DOI:
https://doi.org/10.17921/2447-8938.2023v25n1p43-49Resumo
Abstract
The calyx of the Hibiscus plant are used in the form of an infusion in popular medicine with the purpose of contributing to the weight loss of its users. Therefore, the objective of this work was to verify in the literature the therapeutic potential of Hibiscus sabdariffa tea for weight loss. This is an integrative review done in the following databases: Scopus, PubMed, Science Direct, Web of Science. The final sample consisted of 6 articles. Half of the selected articles had the clear objective of evaluating weight loss, the others evaluated anti-metabolic and anti-stress properties, obesity-related adipogenesis and control of lipid indicators. In the selected studies, the most used part of the plant was the calyx, being fresh and dry. Factors such as the concentration and form of supply of the Hibiscus sabdariffa extract seem to be points to be taken into account in experiments that have food intake as an influence on the other variables. The studies brought evidence that Hibiscus sabdariffa extracts contribute to weight loss and to the suppression of weight gain in human and animal groups with metabolic disorders, without change for the healthy human/animal group. However, studies on the long-term maintenance of weight loss, once achieved, the efficacy and safety of its use, are still insufficient according to the collected evidence.
Keywords: Weight Loss. Hibiscus. Tea.
Resumo
Os cálices da planta Hibiscus são utilizados na forma de infusão na medicina popular com o propósito de contribuir na perda ponderal de seus usuários. Diante disto, o trabalho teve como objetivo verificar na literatura o potencial terapêutico do chá de Hibiscus sabdariffa para a perda ponderal. Trata-se de uma revisão integrativa realizada nas bases: Scopus, PubMed, Science Direct, Web of Science. A amostra final foi formada por 6 artigos. Metade dos artigos selecionados tinham como objetivo claro avaliar a perda de peso, os demais avaliavam as propriedades antimetabólicas e antiestresse, adipogênese relacionada à obesidade e controle dos indicadores lipídicos. Nos estudos selecionados, a parte da planta mais utilizada foi o cálice, sendo eles frescos e secos. Fatores como a concentração e a forma de fornecimento do extrato do Hibiscus sabdariffa parecem ser pontos a serem levados em consideração em experimentos que tenham a ingestão alimentar como influência sobre as demais variáveis. Os estudos trouxeram evidencias de que os extratos de Hibiscus sabdariffa contribuem para a perda de peso e para a supressão do ganho de peso em grupos humanos e animais com disfunções metabólicas, sem alteração para o grupo de humanos/animais saudáveis. No entanto, estudos sobre a manutenção a longo prazo da perda de peso, uma vez alcançada, a eficácia e segurança de seu uso, ainda são insuficientes de acordo com as evidências coletadas.
Palavras-chave: Redução de Peso. Hibiscus. Chá.
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